Kameldyrsfamilien

Både lama og alpaca tilhører kameldyrsfamilien.
Kameldyrsfamilien inkluderer kamel, dromedar, guanaco, lama, vicunja og alpaca.

–> Lamaen nedstammer fra guanacoen.
–> Alpacaen nedstammer fra vicunjaen.

​Både guanaco og vicunja har levet vildt i flokke langt tilbage i tiden.

​Alpaca og lama er blevet domesticeret for omkring 6000 år siden, hvilket betyder at hverken alpaca eller lama findes idag vilde i naturen.

Alpaca – kort fortalt

Latin: Vicugna pacos
Tilhører kameldyrsfamilien og stammer fra Peru, Bolivia og Chile.

Alpacaen kan inddeles i 2 racer: suri og huacaya

Alpacaen er oprindeligt avlet som et uldproducerende dyr, da alpacauld er noget af den bedste uld, man kan få. I dag bruges alpacaen dels som ulddyr, men også som terapi- og hobbydyr.

Alpacaen er meget nysgerrig, men som oftest distanceret. Den er udpræget flokdyr og trives ikke alene.

Huacaya

Huacayaen ligner en krammebamse, men den bryder sig som udgangspunkt ikke om berøring.

Dens uld står vinkelret ud fra kroppen.

Suri

Surien har lange bløde lokker, som minder om dreadlocks.

Lokkerne falder langs dyrets krop.

Alpacaen er ikke et kæledyr – men et husdyr!

Alpacaen er fremavlet til uldbrug, men bruges i dag også til rigtig mange andre ting såsom kød, afgræsning, terapi og hobbydyr. I Danmark har der været en tradition for at holde alpacaer som mere eller mindre vilde og uhåndterede dyr. Undertiden er der blevet mere tradition for at omgås og træne sine dyr. En veltrænet alpaca kan gå med på tur i grime og træktov og man kan f.eks. træne agility (som er meget populært i America), samt lære sin alpaca at bære mindre oppakning. Ønsker man et decideret pakdyr er lamaen dog at foretrække, idet den er fremavlet til formålet.

Lama – kort fortalt

Latin: Lama glama Leontopithecus chrysomelas.

​Tilhører kameldyrsfamilien og stammer fra stepperne i Sydamerika.

Lamaen er oprindeligt avlet som pakdyr af inkaerne, som også udnyttede dens kød, skind og uld. I Danmark bruges lamaen i dag som hobbydyr, terapi- og ulddyr ligesom alpacaen.

Lamaen kan blive 15 – 20 år. Den måler omkring 1,2 meter over ryggen og vejer i gennemsnit 130 – 140 kg. Drægtigheden er ca. 11 ½ måned.

Lamaen siger en lille brummelyd når den ”snakker” og har et advarselsskrig der lyder lidt i retning af en måge. Herud over er den et meget stille dyr.

Lamaen er meget nysgerrig, men som oftest distanceret. Den er udpræget flokdyr og trives ikke alene.

Lamaen bryder sig som udgangspunkt ikke om berøring. Lama er ikke et kæledyr – men et husdyr!

Lamaen er fremavlet som pakdyr og har igennem historien været et håndteret dyr. Man har således gennem lang tid avlet for at fremme håndterbarheden.

En velhåndteret lama kan gå med på tur i grime og træktov og den er et rigtig godt pakdyr der kan bære op til 60 kg. og gå ubesværet i svært fremkommeligt terræn. Lamaen bruges desuden til afgræsning, som vogterdyr i f.eks. fåreflokke, som uldgivende dyr og som køddyr. Desuden bruges lamaen i sociale sammenhænge og til terapi.